
Code of practice on sheds and other structures 

1 Where a full plot is sub-divided into two smaller plots, only one shed may be 

erected on the full-plot area; it is suggested that this could be shared between the 

two plot-holders.

2 Members considering erecting any structure on their plot are asked to consult their 

neighbours on the site and be prepared to compromise about the size and location of 

any structure.

3 Subject to rules 1 and 2 above, members may erect sheds, greenhouses, 

polytunnels and other structures up to the size 7ft by 5ft (base area) or the metric 

equivalent. Anyone wishing to erect something larger – or a fruit cage - must apply in 

writing to the Committee. They will be invited to present their case to the Committee 

when it next meets. 

4 Sheds or greenhouses should not be erected less than 18 inches from a communal 

path in order to allow room for machinery to be operated on the paths.

5 Sheds should be used solely for storing materials for use on the allotment. 

6 Members might generally like to consider shed-sharing with their plot neighbours in 

order to share the costs and reduce the amount of land used for the purpose. The 

Committee will look favourably at requests for permission to build sheds larger than 

7ft by 5ft where they are to be shared.

7 Members considering where on their plot to erect a shed might like to consider 

doing so on the highest point of the plot, thus reducing the risk of flood damage to 

their shed and its contents. For the same reason, placing sheds on sleepers or other 

supports makes sense.

8 Members should be aware that there is a history of sheds being broken into on the 

site. It is not advisable, therefore, to store valuable tools or other items of value in 

wooden sheds. Members are entirely responsible for the security of sheds and their 

contents.

9 Members considering erecting greenhouses on their plot should be aware that such 

structures have invited vandalism in the past.
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